Lakisääteinen tilintarkastus

Merkittävin osa toimeksiannoistamme koostuu lakisääteisistä tilintarkastuksista ja olemmekin erikoistuneet suomalaisten pk-yritysten tilintarkastuksiin. Asiakaskuntamme yleisimmin hyödyntämiä taloushallinnon järjestelmiä ovat Netvisor, Procountor, Visma Fivaldi, Talenom & Heeros.

Lakisääteinen tilintarkastus kattaa kirjanpidon, tilinpäätöksen ja hallinnon tarkastuksen. Tilintarkastuksen ensisijaisena tarkoituksena on varmistaa, että kirjanpito on laadittu lainmukaisesti, tilinpäätös on oikeellinen ja hallinto on järjestetty asianmukaisella tavalla.

Osakeyhtiöt

Osakeyhtiöiden tilintarkastus vahvistaa sen sidosryhmien, kuten osakkeenomistajien, rahoittajien, viranomaisten ja yhteiskunnan luottamusta yhtiötä ja sen taloudellista raportointia kohtaan.

Yrittäjän näkökulmasta tilintarkastus antaa varmuutta  taloushallinnon tasosta ja auttaa tunnistamaan keinoja toiminnan kehittämiseen.


Säätiöt ja yhdistykset

Yhdistysten tilintarkastus lisää läpinäkyvyyttä hallitukselle sekä sidosryhmille. Hyvin tehty tilintarkastus havaintoineen voi auttaa yhdistyksiä myös rahoituksen ja avustusten hankkimisessa.

Säätiöiden tilintarkastus on puolestaan lakisääteinen velvollisuus ja siten osa säätiöihin kohdistettavaa valvontaa.

Asunto-osakeyhtiöt

Asunto-osakeyhtiöiden tilintarkastus on tärkeä sekä hallituksen että osakkaiden näkökulmasta, koska sen avulla valvotaan taloyhtiön taloudellista tilannetta ja hallinnon toimivuutta.

Taloyhtiöiden tilintarkastus voi myös parantaa mahdollisuutta saada rahoitusta linjasaneerausta tai muita suuria remontteja varten.

Mietitkö mistä lähteä liikkeelle?

Tilintarkastusprosessi käytännössä

Lakisääteisen tilintarkastuksemme hintaan sisältyy aina pienimuotoiset neuvontapalvelut sekä ohjeistukset niin tilikauden aikana kuin tilinpäätöksen tarkastuksen yhteydessä. Voit olla asiantuntijoihimme yhteydessä matalalla kynnyksellä.

Toimeksiantosopimus

Kun asiakas on hyväksynyt tarjouksen, lähetämme  toimeksiantosopimuksen. Tämä sisältää kuvauksen toimeksiannon tavoitteista ja osapuolten vastuista.

Varsinaisen tarkastustyön alussa muodostamme käsityksen yhtiön toiminnasta ja laadimme suunnitelman tarkastukselle. 

Aineiston toimittaminen

Tilinpäätösaineiston valmistuttua kirjanpitäjä tai asiakas on tyypillisesti yhteydessä meihin. Tässä vaiheessa vahvistamme myös tilintarkastuksen aikataulun.

Aineiston toimittaminen riippuu siitä, miten yhtiön taloushallinto on järjestetty (sähköinen taloushallinto, paperiaineisto, ERP).


Tarkastustyö

Varsinaisen tarkastustyön aikana suoritamme tarkastus-toimenpiteitä, jotka vaihtelevat yhtiön koon, toimialan, riskien ja valittujen painopistealueiden mukaan.

Tässä vaiheessa pyydämme tarvittaessa lisäaineistoa ja selvityksiä sekä viestimme mahdollisesti havaituista korjaustarpeista.

Raportointi

Kun tilintarkastus on valmis, keskustelemme yritysjohdon kanssa tehdyistä tarkastushavainnoista sekä annamme suosituksia toiminnan kehittämiseen.

Tilintarkastuksen lopputuotteina syntyvät tilintarkastuskertomus ja tilinpäätösmerkintä, jotka sisältävät johtopäätökset.

Usein kysytyt Aiheet

Tilintarkastusprosessin aloittamisesta

Tilintarkastusvelvollisuus 

  • Tilintarkastusvelvollisia ovat yhteisöt ja säätiöt, pois lukien pienet toimijat. Seurattavia kriteerejä ovat: taseen loppusumma 100 000€, liikevaihto 200 000€, palveluksessa olevan henkilöstön lukumäärä keskimäärin yli kolme (TTL 2: 2§).

  • Vaikka kokorajat eivät edellyttäisi tilintarkastusta, velvoite voi sisältyä yhtiöjärjestykseen, yhtiösopimukseen tai sääntöihin.

  • Vaikka tilintarkastusvelvollisuutta ei olisi, tilintarkastuksen hankkiminen on usein suositeltavaa. Se lisää tiedon arvoa sidosryhmille ja tukee liiketoiminnallisten päätösten tekemistä.

Tilintarkastajan valinta

  • Tilintarkastajan ammatti on luvanvarainen.  Tilintarkastajina voivat toimia ainoastaan PRH:n rekisteröimät HT- KHT- ja JHT-tilintarkastajat  Yrityksemme vastuullinen tilintarkastaja on aina korkeammin auktorisoitu KHT-tilintarkastaja.

  • Ennen tilintarkastajan valintaa tilintarkastajalta ja varatilintarkastajalta pyydetään suostumus tehtävään.

  • Tilintarkastaja valitaan yhtiökokouksessa ja valinta kirjataan yhtiökokouksen pöytäkirjaan. Lisäksi ajantasaiset tiedot rekisteröidään kaupparekisteriin.



Tilintarkastuksen ajankohta

  • Tilintarkastus suoritetaan, kun tilinpäätös on valmistunut. Yhtiöstä riippuen voidaan suorittaa myös tilikauden aikaista tarkastusta. Tilintarkastuskertomus ja tilinpäätösmerkintä annetaan, kun yhtiön hallitus on allekirjoittanut tilinpäätöksen.

  • Tilinpäätös on laadittava 4 kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä ja tilintarkastettu tilinpäätös on vahvistettava yhtiökokouksessa, joka on pidettävä 6 kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.

  • Tilinpäätös on annettava tilintarkastajalle 1 kuukautta ennen yhtiökokousta.


Tilintarkastuksen hinta

  • Tilintarkastuksen hinta-arvio määritetään aina tapauskohtaisesti. Tarjousta laadittaessa otamme huomioon arvion työtunneista, liiketoiminnan volyymin ja monimutkaisuuden. Lisäksi huomioimme taloushallinon digitaalisuuden sekä esikartoituksessa mahdollisesti tunnistetut seikat.